• تهران : بازار آهن شاد آباد
  • ۰۹۱۲۸۱۵۸۷۰۷ | ۰۲۱-۲۲۲۴۷۰۰۰
  • طبقه‌بندی میلگرد فولادی| طبقه بندی انواع میلگرد براساس شکل ظاهری و مقاومت

    میلگردها براساس مقدار معینی از مقاومتشان در برابر نیروی کششی طبقه‌بندی می‌شوند که در اصطلاح به آن مقاومت مشخصه میلگرد می‌گویند.میلگرد فولادی
    میلگردهایی که در ایران تولید می‌شود (طبق استاندارد روسی)، به سه گروه کلی تقسیم می‌شود: میلگرد نوع A-1، میلگرد نوع A-2 و میلگرد نوع A-3. در کارگاه ساختمانی نیز، از لحاظ رده مکانیکی یا شکل ظاهری به‌طور کلی به چهار دسته A1، A2، A3 و A4 تقسیم‌بندی می‌شوند. میلگرد A1 (نرم بدون آج): اولین گروه، میلگردهای A1 می‌باشند که اسم آئین‌نامه آن‌ها 240F یا رده مقاومتی ۲۴۰ هستند که به میلگردهای A1 یا ساده معروفند و هیچ گونه شکل آج بر روی آن‌ها وجود ندارد.
    مقاومت تسلیم و مقاومت کششی آن به ترتیب ۲۴۰۰ و ۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع می‌باشد. میلگرد A2 (نیمه سخت با آج ساده): رده بعدی میلگردهای A2 هستند که به شکل آجدار بوده و از لحاظ طبقه‌بندی در رده S340 دسته‌بندی می‌شوند. در واقع این میلگرد یک محور در امتداد طولی بوده و یک سری دورپیچ به صورت مارپیچ نسبت به این محور طولی قرار گرفته‌اند.
    این محصولات از لحاظ مقاومتی نسبت به میلگردهای A1 مقاوم تر می‌باشد. مقاومت تسلیم این میلگردها نیز ۳۴۰۰ و مقاومت کششی آن‌ها ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع می‌باشد. میلگرد A3 (سخت با آج پیچیده): دستهٔ سوم، میلگردهای آجدار با شکل آج مارپیچ می‌باشند. شکل آج‌ها در این میلگرد نسبت به محور طولی به صورت جناقی (هشتی شکل) می‌باشند و از لحاظ مقاومت نیز نسبت به میلگردهای A1 و A2 مقاومت بالاتری دارند.
    کشش میلگرد
    میلگردهای کششی که با این فناوری ساخته می شوند در بازار به نامهای میلگردهای دهم دار و صدم دار مشهور هستند. می‌توان گفت که کشش میلگرد به اندازه بسیار بالایی وابسته به قالب هایی است که در این امر مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند، مواد استفاده شده در این قالب ها از تنگستن است و میزان دقت بالایی در ساخت آنها اعمال شده است.
    قبل از اعمال کشیدگی میلگرد روی آنها عملیاتی انجام می شود نظیر شستن میلگردها درون وان های بسیار بزرگی از آب و اسید که باعث می شود همه آلودگی ها از روی آنها پاک شود.
    مرحله دوم باید سریعتر میلگرد ها تراشیده شوند تا بتوان آنها را در قالب وارد کرد و پس از آن عملیات کشش میلگرد انجام می شود. مرحله بعدی عملیاتی است که در دستگاه کشش انجام می‌شود و باعث باریک شدن میلگردها می شود.
    مرحله بعد گرفتگی کجی و صاف کردن ایرادات و کجی هاست و در اتمام بسته بندی و فروش. قبل از آن باید برای دوستانی که در خصوص تست کششی میلگرد چیزی نمی‌دانند توضیح دهیم که این آزمون بر اساس استاندارد astm البته در کشور ما استاندارد تعریف شده مونوپولی وجود دارد، اما astm یک استاندارد واحد و جهانی است. مطمئناً یک سازه بتنی تمام توان و مقاومتش به قدرت میلگرد ها است. این آزمون می تواند تشخیص دهد که کشش یک میلگرد بنا به ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی آن چگونه است.
    انواع میلگرد از نظر مقاومت و شکل
    سایر طبقه بندی میلگردها بر اساس شکل ظاهری و آجری آنها است که باز هم به دو دسته ساده و آجدار تقسیم می شوند. به طور کلی میله های تقویت کننده غیر محافظ و ساده به عنوان یک محصول حرارتی یا در کاربردهای صنعتی استفاده می شوند. محصولات آجدار عمدتا در ساخت و ساز و ساختمان یافت می شود.
    تغییر شکل نسبی آرماتور معمولی بدون آج در مقایسه با دو نوع دیگر بسیار زیاد است و حدود ۲۵٪ تخمین زده می شود. بر اساس آزمایشات انجام شده می توان گفت که این محصول بسیار نرم و انعطاف پذیر است ، زیرا درصد کربن مورد استفاده در ترکیبات شیمیایی آن بسیار کم است و بنابراین عملیات خمش و خمش روی آن بلامانع است ، بنابراین می توان از آن برای مصارف صنعتی استفاده کرد موارد استفاده ، جعل و مواردی که باید تغییر شکل دهند ، نام دیگری برای این گرید پلاستیکی است.
    دسته دوم مارپیچی با تغییر شکل ۱۹٪ را نشان می دهد که یک محصول نیمه شکننده است و تقریبا شکننده است. بنابراین ، عملیات خمش و خمش مجدد روی آن محدود و حتی بهتر از تغییر شکل در زوایای تیز و تیز است. یا باید از جوشکاری خودداری کرد.
    نوع سوم به صورت آجدار در بازار فولاد یافت می شود درصد تغییر شکل در این گروه بسیار کمتر از دو گروه قبلی است و حدود ۱۴٪ است. این به وضوح نشان می دهد که این کلاس بسیار شکننده است. پس از تغییر شکل یا جوشکاری و جعل روی آن باید از مصرف آن خودداری شود.
    دسته بندی میلگردها با نامهای دیگر نیز معمول است ، به عنوان مثال میلگردهای ساده با نام ۲۴۰ ، میلگردهای دنده ای درجه ۲ با نام ۳۴۰ ، میلگردهای دنده درجه ۳ با نام ۴۰۰ و میلگردهای کامپوزیت با نام کامپوزیت است که چگونه می توانیم به راحتی این مقاطع فولادی را از یکدیگر تشخیص دهیم؟ درجه مربوطه را می توان با بررسی ظاهر و محافظ های بافته شده در اطراف شاخه محصول ، به راحتی تشخیص داد.
    طبقه بندی میلگرد را می توان به ۳ دسته فولاد گرم نورد شده ، فولاد سرد اصلاح شده ، فولاد گرم اصلاح شده نام برد که هرکدام را در بخش زیر توضیح می دهیم.
    فولاد گرم نورد شده
    فرآیندی است که شامل نورد ورق های فولادی در دمای بالا می باشد و هنگامی که دمای فولاد بالاتر باشد می توان به آن هم فرم هم شکل داد.
    فولاد سرد اصلاح شده
    که بر اثر عملیات مکانیکی نظیر پیچانیدن ، کشیدن ، نورد کردن یا گذرانیدن از حدیده ، بر روی میلگرد های گرم نورد شده در حالت سرد به دست می آید .
    فولاد گرم اصلاح شده یا فولاد ویژه
    که بر اثر انجام عملیات مکانیکی نظیر گرمایش و آب دادن ، بر روی میلگرد های گرم نورد شده در حالت گرم به دست می آید .
    طبقه بندی میلگرد ها از نظر مکانیکی
    میلگرد های فولادی بر اساس مقاومت مشخصه آن ها تقسیم بندی می شوند .
    انواع رده های میلگرد فولادی از نظر مکانیکی در جدول درج شده است .
    فولاد های فوق از نظر شکل پذیری به سه رده طبقه بندی می شوند:
    فولاد نرم ( S240) که منحنی تنش ، تغییر شکل نسبی آن دارای پله تسلیم مشهود است .
    فولاد نیم سخت ( S340وs400) که منحنی تنش ، تغییر شکل نسبی آن دارای پله تسلیم بسیار محدود است.
    فولاد سخت ( S500) که منحنی تنش ، تغییر شکل نسبی آن فاقد پله تسلیم است .
    رده از نظر سختی
    S240 ساده ۲۴۰ ۳۶۰ ۲۴۰ ساده نرم
    S340 آجدار۳۴۰ ۵۰۰ ۳۴۰ آجدار مارپیچ نیم سخت
    S400 آجدار ۴۰۰ ۶۰۰ ۴۰۰ آجدار جناغی نیم سخت
    S500 آجدار ۵۰۰ ۶۵۰ ۵۰۰ اجدار مرکب سخت
    انواع شکل رویه میلگرد ها
    میلگرد های مصرفی از نظر شکل رویه به سه دسته طبقه بندی می شوند :
    • میلگرد ساده
    • میلگرد آجدار
    • میلگرد اجدار پیچیده
    میلگرد های با رویه صاف ، یا میلگرد های ساده
    این نوع رویه فقط در میلگرد S240به کار برده می شود .
    این میلگرد ها فقط می توانند به عنوان میلگرد دورپیج در سازه های بتن ارمه به کار روند و استفاده از آنها به عنوان میلگرد سازه ای غیر از مورد فوق ، در سازه های بتن آرمه مجاز نیست .
    میلگرد های با رویه اجدار
    ضوابط ، مشخصات ، شکل و ابعاد آج ها باید مطابق با استاندارد ۳۱۳۲ ایران باشد که سایر میلگرد ها را شامل می شود.
    اج عبارت است از برجستگی هایی که به صورت طولی یا در امتدادی غیر از طول میلگرد در هنگام نورد بر روی آن ایجاد می شود .
    آج ها از نظر شکل به صورت دوکی شکل ( آج با مقطع متغیر ) یا به صورت یکنواخت ( اج با مقطع ثابت ) و از نظر امتداد به صورت مارپیچ یا جناقی می باشند .
    میلگرد های با رویه اجدار پیچیده
    از پیچانیدن میلگرد های اجدار به دست می آید ، در این میلگرد ها علاوه بر آج اولیه میلگرد ، یک خط مارپیچ بر روی میلگرد نیز به چشم می خورد که هر چه میزان تابانیدن میلگرد بیشتر باشد گام این خط کمتر خواهد بود، میلگرد هایی که در ایران تولید می شوند با هر علامت مشخصه به صورت ساده یا آجدار و مطابق استاندارد ملی ایران و بازار عرضه می گردند .
    مفهوم علائم حک شده بر روی میلگرد
    همانطور که می دانیم روی میلگردها اعداد و حروف وجود دارد که برای شناسایی آنها استفاده می شود. انجمن آزمایش مواد آمریکا (ASTM) یک قانون شناسایی استاندارد ایجاد کرده است که تمام میلگردها باید از آن تبعیت کنند:
    ۱- عدد باید اندازه شیر را نشان دهد.
    ۲- نوع نماد فولاد باید ذکر شود. به عنوان مثال ، “N” به معنای نواری است که از قطعه کار جدید نورد می شود ، “W” به معنای یک فولاد قابل جوش است و “A” به معنای یک محور نورد است.
    ۳- این محصول باید ویژگی کلاس خود را نیز ذکر کند. که مقدار تنش عملکرد را نشان می دهد. و می تواند ۶۰ یا ۷۵ یا ۴۲۰ یا ۵۲۰ متریک باشد.
    ۴- نمادی که سازنده روی این محصول حک می کند ، معمولاً یک حرف یا یک نماد ساده است.
    در اتصالات فولادی کم مقاومت فقط سه علامت وجود دارد که نشان دهنده دستگاه فرز ، اندازه میلگرد و ننوع فولاد مورد استفاده است. برای تقویت فولاد با مقاومت بالا ، از یک سیستم خطی پیوسته برای نشان دادن درجه فولاد استفاده می شود. اگر آرماتور از دو خط تشکیل شده باشد ، به این معنی است که آرماتور با فشار ۷۵۰۰۰ psi رول می شود. اما وقتی یک خط روی آن باشد ، psi متحرک ۶۰،۰۰۰ را نشان می دهد.